Tajomstvo rýchleho a dobrého varenia bez zbytočného neporiadku spočíva v dobrom rozmiestnení kuchyne. Uľahčite si život a varenie efektívnym rozdelením kuchyne podľa pracovných zón.
5 základných zón
Každá kuchyňa by mala pozostávať z týchto 5 základných zón – zóna na potraviny, riad, umývanie, prípravu jedla a posledná na varenie. Hlavným prvkom je taktiež vzájomné prepojenie všetkých zón a ich nadväznosť. Zóna na riad musí byť hneď pri zóne na umývanie – tak môžete riad z umývačky riadu alebo z odkvapkávača odložiť priamo na svoje miesto bez zbytočného cestovania cez polovicu kuchyne. Taktiež zóna na prípravu by mala byť čo najbližšie s tou na varenie. Tak môžete predpripravené suroviny hneď tepelne spracovať.
Zloženie jednotlivých zón
- Zóna na potraviny
V tejto časti by sa mali nachádzať všetky vaše potraviny. Či už v chladničke alebo uložené v rôznych nádobách. Uložte si ich podľa svojich preferencií, avšak tie najbežnejšie si ukladajte čo najbližšie k vám. Naopak tie, čo používate iba občas, uložte do vyšších políc.
- Zóna na riad
Odložte si tu všetok riad, ktorý pravidelne používate. Hrnčeky, príbor a samozrejme aj sada tanierov si musia nájsť svoje miesto. Táto zóna musí byť uložená hneď pri tej na umývanie.
- Zóna na umývanie riadu
Táto časť pozostáva zo všetkého, čo potrebujete na umývanie riadu. Umývačka riadu, drez, utierky a čistiaci prípravok. Pokiaľ nemáte umývačku riadu, určite sa vám bude hodiť aj odkvapkávač, vďaka ktorému mokrý riad uložíte bezpečne na bok.
- Zóna na prípravu
Príprava surovín na spracovanie prebieha práve v tejto časti. Preto by tam nemali chýbať nože, kuchynská doska a rôzne korenie, ktoré pravidelne na dochutenie potrebujete.
- Zóna na varenie
Posledná a najdôležitejšia časť kuchyne. V tejto časti prebieha celá mágia, preto si ju uspôsobte presne podľa vašich preferencií. Určite tam nesmie chýbať sporák, mikrovlnná rúra a samozrejme hrnce a panvice, ktoré používate na pečenie a varenie. K ruke si vezmite aj dochucovaciu koreničku. Využijete ju na finálne úpravy.