Práve teraz - DOPRAVA ZADARMO nad 45 €!

Rozdeľte si kuchyňu podľa pracovných zón

Tajomstvo rýchleho a dobrého varenia bez zbytočného neporiadku spočíva v dobrom rozmiestnení kuchyne. Uľahčite si život a varenie efektívnym rozdelením kuchyne podľa pracovných zón.

5 základných zón

Každá kuchyňa by mala pozostávať z týchto 5 základných zón – zóna na potraviny, riad, umývanie, prípravu jedla a posledná na varenie. Hlavným prvkom je taktiež vzájomné prepojenie všetkých zón a ich nadväznosť. Zóna na riad musí byť hneď pri zóne na umývanie – tak môžete riad z umývačky riadu alebo z odkvapkávača odložiť priamo na svoje miesto bez zbytočného cestovania cez polovicu kuchyne. Taktiež zóna na prípravu by mala byť čo najbližšie s tou na varenie. Tak môžete predpripravené suroviny hneď tepelne spracovať.

 bnr_1

Zloženie jednotlivých zón

 

  • Zóna na potraviny

V tejto časti by sa mali nachádzať všetky vaše potraviny. Či už v chladničke alebo uložené v rôznych nádobách. Uložte si ich podľa svojich preferencií, avšak tie najbežnejšie si ukladajte čo najbližšie k vám. Naopak tie, čo používate iba občas, uložte do vyšších políc.

 

  • Zóna na riad

Odložte si tu všetok riad, ktorý pravidelne používate. Hrnčeky, príbor a samozrejme aj sada tanierov si musia nájsť svoje miesto. Táto zóna musí byť uložená hneď pri tej na umývanie.

 

  • Zóna na umývanie riadu

Táto časť pozostáva zo všetkého, čo potrebujete na umývanie riadu. Umývačka riadu, drez, utierkyčistiaci prípravok. Pokiaľ nemáte umývačku riadu, určite sa vám bude hodiť aj odkvapkávač, vďaka ktorému mokrý riad uložíte bezpečne na bok.

 

  • Zóna na prípravu

Príprava surovín na spracovanie prebieha práve v tejto časti. Preto by tam nemali chýbať nože, kuchynská doska a rôzne korenie, ktoré pravidelne na dochutenie potrebujete.

 

  • Zóna na varenie

Posledná a najdôležitejšia časť kuchyne. V tejto časti prebieha celá mágia, preto si ju uspôsobte presne podľa vašich preferencií. Určite tam nesmie chýbať sporák, mikrovlnná rúra a samozrejme hrnce a panvice, ktoré používate na pečenie a varenie. K ruke si vezmite aj dochucovaciu koreničku. Využijete ju na finálne úpravy.