Rozplánujte si pečenie podľa adventných týždňov a zažite nádherné Vianoce. Ako na to vám prezradíme v nasledujúcom článku.
1. Adventný týždeň - Perníky
Táto medová klasika je základom Vianoc. Sú jednoduché na prípravu a k zdobeniu môžete prizvať aj vašich najmladších pomocníkov.
![]() |
Ingrediencie 650 g hladkej múky 250 g práškového cukru 50 g masla150 g medu 3 vajcia 1 lyžička perníkového korenia (škorica, klinčeky, aníz) 2 lyžičky sódy bikarbóny 4 – 5 lyžíc mlieka (podľa potreby) |
Rozohrejte med a pridajte maslo.
Zmiešajte ostatné suroviny a zapracujte do nich med.
Vypracujte jemné (nie veľmi tuhé) cesto.
Cesto odložte na chladné miesto a nechajte ho odpočinúť jeden deň.
Na druhý deň cesto rozvaľkajte na hrúbku 0,5 cm a môžete začať vykrajovať figúrky. (vytvorte si sladký Betlém vďaka našim formičkám)
Pripravené medovníčky nechajte piecť dozlatista.
Cukrová poleva
140 g práškového cukru
1 bielok
Pár kvapiek citrónovej šťavy
Suroviny spolu zmiešajte do požadovanej hustoty.
ASTOREO TIP: Pre mäkkučké medovníčky k nim do nádoby vložte jedno prekrojené jablko.
2. Adventný týždeň – Vanilkové rožky a linecké pečivo
Krehké a návykové stálice Vianočného stola. Pokiaľ máte každoročne problém s perfektným tvarom, tento rok si zakúpte našu formu na pečenie a vaše rožky budú dokonalé.
![]() |
Ingrediencie 400 g hladkej múky 1 ks Smetol 60 g práškového cukru 160 g mletých orechov |
Suroviny spolu vyhneťte do hladkého cesta.
Následne vytvarujte do požadovaného tvaru alebo použite našu formu.
Rožky vložte do rúry a nechajte piecť dozlatista
Ešte teplé obaľte vo vymiešanom práškovom a vanilkovom cukre
ASTOREO TIP: Ak máte doma veľkých maškrtníkov, konce môžete ponoriť do roztopenej čokolády.
3. Adventný týždeň – Kokosové pusinky
Krehké na povrchu a mäkké vo vnútri.
![]() |
Ingrediencie 2 bielky 125 g práškového cukru 125 g kokosovej múčky |
Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh.
Pridajte práškový cukor a šľahajte nad parou, kým nie je zmes hustá.
Po odstavení z pary pridajte kokosovú múčku a zľahka premiešajte.
Nechajte zmes vychladnúť a následne môžete začať na plech nanášať kopčeky za pomoci lyžičky alebo cukrárenského vrecka.
Pusinky sa pečú v mierne vyhriatej rúre dozlatista.
ASTOREO TIP: Pokiaľ je pre vás hnetenie, šľahanie či miešanie náročné, zakúpte si robota Sencor, ktorý prácu zvládne ľavou – zadnou.