Darujte na Vianoce jedlé darčeky – ako na nich?

Astoreo_blog_1200x506_04 (2)

Prekvapte tento rok jedlými darčekmi! Pripravte doma domáce müsli, pečený čaj alebo nutelu.

 

Domáca granola so sušeným ovocím

Pečené müsli poteší všetkých milovníkov raňajok. Ak hotovú granolu nasypete do sklenenej nádoby s vekom, ostane chrumkavá až mesiac.

 

granolaIngrediencie

300 g ovsených vločiek

50 g vlašských orechov

40 g slnečnicových semienok

40 g dyňových semienok

80 g mandlí

50 g ďatlí

50 g sušených sliviek

7 lyžíc medu alebo javorového sirupu

 

 

Postup:

  1. Zohrejte rúru na 160 stupňov Celzia. Pomocou sekáčika nasekajte vlašské orechy a mandle nahrubo. Nasypte ich do misky a pridajte k nim ovsené vločky, slnečnicové a dyňové semienka.
  2. Do zmesi pridajte med a premiešajte. Všetko vložte na plech s papierom na pečenie a dajte piecť na 10 minút.
  3. Zmes v rúre niekoľkokrát premiešajte. Po uplynutí 10 minút pridajte sušené slivky a ďatle a nechajte granolu piecť ďalších 10 minút.
  4. Zlatistú granolu vytiahnite z rúry a nechajte vychladnúť. Potom ju presypte do sklenenej dózy s vekom a venujte ako darček.

 

 

Pečený čaj 

Máte doma veľa jabĺk alebo hrušiek zo záhrady? Pripravte z nich pečený čaj, ktorým obdarujte deti aj dospelých. Poteší sladká vôňa ovocia a aróma škorice a klinčekov.

 

peceny-caj_1 Ingrediencie

1 kg jabĺk alebo hrušiek

300 g trstinového cukru

škorica

badián

klinčeky

hrozienka

 

 

 

 

Postup

  1. Na hlboký plech vložte na malé kúsky nakrájané ovocie. Okrem jabĺk alebo hrušiek môžete použiť taktiež napríklad pomaranče, jahody, čučoriedky, marhule alebo slivky.
  2. K ovociu prisypte škoricu, badián a klinčeky. Plech prikryte vekom alebo alobalom a pečte na 220 stupňov. Nechajte piecť 30 minút.
  3. Potom ovocie premiešajte a dajte piecť na ďalších15 minút.
  4. Hotový čaj vložte do nádoby na zaváranie. Veko zavrite a fľaštičku obráťte.

 

 

Domáca nutela

Obdarujte blízkych domácim lieskovo orieškovým krémom, ktorý obsahuje iba oriešky, mliečnu čokoládu a kakao. Táto nutela je darček na istotu.

 

domaca-nutela_1Ingrediencie

350 g lieskových orieškov

50 g tmavej čokolády

1 lyžica orechového oleja

3 lyžice kakaa

1 lyžička mletej škorice

 

 

 

 

 

Postup

  1. Na plech rovnomerne rozprestrite lieskové oriešky. Vložte ich do rúry a pečte 15 minút na 180 stupňov.
  2. Vytiahnite oriešky z rúry a pomocou utierky ich premyte a zbavte šupiek.
  3. Hoďte oriešky do mixéru a rozmixujte ich na hladkú pastu.
  4. Vo vodnom kúpeli nechajte rozpustiť čokoládu. K namletým orieškom pridajte lyžicu orechového oleja, kakao, škoricu a rozpustenú čokoládu. Všetko zmixujte dohromady.
  5. Hotovú nutelu uskladnite v chladničke, kde pekne stuhne.