Práve teraz - DOPRAVA ZADARMO nad 45 €!

6 rád, ako grilovať ako šéf

Grilovanie je jednou z najobľúbenejších aktivít tohto ročného obdobia, súdiac aspoň podľa vône, ktorá sa začína čím ďalej tým viac ťahať z našich záhrad a dokonca aj parkov a balkónov. Chrumkavá grilovaná zelenina, skvele ochutené mäso, vychladené víno, priatelia a rodina - poznáte lepší recept na pohodový podvečer?

 1


Grilujete, ale stále máte pocit, že to nie je ono? Vyskúšajte pár našich rád a uvidíte, že úspech na seba nenechá dlho čakať! Mäso na gril si pripravte včas - ideálne cca dve až tri hodiny vopred ho vyberte z chladničky, aby nedošlo k teplotnému šoku). Ryby sú snáď jedinou výnimkou - tie môžu na gril prísť rovno z chladničky. Ak chcete použiť mäso z mrazničky, vyberte ho radšej aspoň 12 hodín vopred (podľa veľkosti mäsa) a nikdy na jeho rozmrazenie nepoužívajte mikrovlnnú rúru. Najlepšie steaky majú mať 2 až 3 centimetre, ale dôležité je tiež to, aké mäso na nich použijete. Zatiaľ čo klasický hovädzí steak by mal byť 2 až 3 centimetre vysoký, pri ostatných mäsách postačí 1,5 až 2 centimetre. Najvhodnejšie sú prerastené kúsky minútkového mäsa, ktoré sa počas grilovania nevysušia a zostanú šťavnaté.

 
p01_1 p02 p03

 

2 


Mäso naložte ideálne deň vopred (najmenej ale tri hodiny pred samotným grilovaním) a dajte prednosť vlastnej marináde pred kupovanou zmesou. Nie je to vôbec nič ťažké. Základ tvorí trocha olivového oleja, bylinky a čerstvo namleté čierne korenie. Ďalšou obľúbenou kombináciou je olivový olej, petržlenová vňať, pažítka, estragón, dijonská horčica a pár kvapiek chilli oleja. My sme si obľúbili ešte sladkú chilli marinádu, na ktorú potrebujete olej, šalviu, chilli, mleté čierne korenie, trochu škorice, paradajkové pyré, prelisovaný cesnak, sójovú omáčku, worchester a vetvičku rozmarínu. Základné pravidlo je: marináda by nikdy nemala prebíjať chuť mäsa. Pred opekaním nezabudnite marinádu z mäsa ľahko zotrieť, aby olej nekvapkal do grilu a nehorel. Môžete vyskúšať tiež suchú marinádu: vmasírujte niekoľko hodín vopred zmes korenia a byliniek do mäsa, tá potom urobí na povrchu chutnú krustu.

 
p04 p05 p06

 

3 

Nie je to žiadna veda
Správne rozpálený gril je základom úspechu. Buďte trpezlivý a vyčkajte na správnu teplotu. Ak používate teplomer, gril je pripravený pri teplote 250 °C až 300 °C. Ak sa orientujete podľa vzhľadu uhlia, vyčkajte, než jeho povrch zbelie, prestane kúriť a budú z neho šľahať len minimálne plamienky - obvykle to trvá cca tri štvrte hodiny. Dbajte na to, aby žiar nebol veľmi silný a mäso na povrchu nespálil skôr, než sa stihne prehriať aj vnútri.

 

Rošt nesmie byť preplnený
Nezabudnite: grilovanie je proces, ktorý si chcete užiť a nie ho mať rýchlo za sebou. Grilujte postupne, pohrajte si s tým a nikam sa neponáhľajte. Rošt by nemal byť príliš preplnený - jedna štvrtina by mala byť vždy voľná. Mäso najprv pečte na strede grilu, kde ho nechajte zatiahnuť nad najväčším žiarom, potom ho presuňte na okraj, kde sa postupne dorobí. Tento spôsob sa hodí pre väčšie kusy mäsa alebo celú hydinu.

 

Ako dlho grilovať steak, kuracie stehno a rybu?
Najdôležitejšie na celom procese grilovania mäsa je neprepichnúť ho pri otáčaní, v takom prípade by z neho vytiekla šťava a mäso by stratilo svoju šťavnatosť. Preto sa nie nadarmo odporúča používať grilovacie kliešte a ďalšie náradie - mäso pri manipulácii nepoškodia a majú predĺženú dĺžku, takže ochránia aj vaše ruky pred žiarom z uhlíkov. Mäso chce čas. Najdlhšie sa grilujú nevykostené kuracie stehná vcelku, ktoré potrebujú určite 35 minút, bravčové a hovädzie plátky budú hotové za cca 5-10 minút, pstruhom stačí cca 6-8 minút z každej strany. Upečené mäso nechajte chvíľku odležať, aby šťava zostala vnútri a nevytekala na tanier.

 
p07 p08 p09

 

Poznáte tohtoročné grilovacie trendy?
Slováci sú úplní majstri v grilovaní a najčastejšie takto upravujú práve mäso a rôzne klobásky. Nie je ale čas na to skúsiť niečo nové a ohromiť našu rodinu i priateľov? Hitom tohto roka bude: pečené avokádo, grécky syr halloumi, baklažán na najrôznejšie spôsoby, parádna šťavnatá krkovička a najrôznejšie grilované ovocie a dezerty z grilu. Vyskúšajte napríklad tento grilovaný ananás, je to skvelý dezert a zároveň nám pomôže s trávením.

04

  • 1 ks čerstvého ananásu

  • 2 lyžice trstinového cukru

  • 1 lyžička mletej škorice

  • 2 lyžice rozpusteného masla

  • 2 lyžice medu

  • bambusové špajle

 

Ananás (môžete ho olúpať alebo nechať so šupkou) nakrájame na kolieska s hrúbkou 1,5 – 2 cm, tie potom rozpolíme a vyrežeme tvrdý stred. Kúsky napichujeme na bambusovú špajľu - používame dve špajle, ktoré sú od sebe cca 1 cm (tým docielime, že sa ananás nebude pri obracaní pretáčať).

Trstinový cukor, škoricu, rozpustené maslo a med zmiešame dohromady a vzniknutou marinádou potrieme ananásový špíz. Ten potom jednoducho položíme na rozpálený gril a opekáme tak dlho, než sa na povrchu skaramelizuje cukor a med.

 

Náš tip: Ku grilovanému ananásu sa skvele hodí čerstvá mäta. Pokiaľ máte chuť experimentovať ešte viac, vyskúšajte omáčku zloženú z: polovice šálky arašidového masla, lyžice sójovej omáčky, trošku chilli omáčky a nadrobno nasekané lístky bazalky alebo mäty.



Grily na drevené uhlie sú najznámejšie a asi aj najrozšírenejšie. Atmosféra grilovania, aróma a chuť grilovaných pokrmov sú proste nezameniteľné. Grilovať nemusíte len na vlastnej záhrade, zbaľte si skladné grily a vyrazte do parku alebo do prírody.

p10_1 p11_1 p12_1

 

 

Mohlo by sa Vám hodiť:

p13 p14 p15

 

Počasie nevyšlo podľa plánu?
Aj to sa niekedy stane - nakúpili ste si množstvo surovín, tešili sa na spoločnú grilovačku a namiesto toho je vonku nepríjemne chladno, fúka a čo nevidieť začne i pršať. Máme pre vás alternatívu: vyskúšajte tento stolný gril, ktorý nezastaví žiadne počasie. Jediné, čo potrebuje, je prívod elektriky:

 

 

GRIL
  • rýchlo sa zahreje a mäso sa vďaka tomu rýchlo zatiahne a zostane šťavnaté
  • plne regulovateľný termostat
  • indikácia dosiahnutie teploty
  • hladká a rovná nepriľnavá plocha pre grilovanie zeleniny
  • rebrovaná plocha pre steaky, špízy a ryby
  • grilovacie plochy možno umývať v umývačke riadu
 
 
cta